Fijne Paasdagen!

Aankomend weekend is het Pasen. Een goed moment om gezellig met vrienden en familie bij elkaar te zijn en ook om wat lekkers op tafel te zetten. Heb jij nog wat inspiratie nodig voor een gezellige Paasbrunch? Geen probleem! Wij helpen jou hierbij.

 

1. Spinaziesoufflé

Bereidingstijd: 30 minuten + 15 minuten oventijd


Dit heb je nodig (voor 4-6 personen):

  • 200 ml halfvolle melk
  • 75 gram geraspte kaas 30+
  • 100 gram verse of diepvries spinazie
  • 50 gram bloem
  • 50 gram plantaardige margarine om in te vetten
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels paneermeel
  • peper
  • 4 grote of 6 kleine soufflébakjes
  • mixer

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven op 190 graden. Bak de spinazie in een pan tot deze geslonken is en laat uitlekken. Vet de schaaltjes in met een beetje boter en bestrooi met paneermeel. Smelt de margarine in een pannetje en voeg de bloem toe. Roer met een garde door en laat 2 a 3 minuutjes zachtjes bakken. Giet dan beetje bij beetje de melk erbij en blijf roeren met de garde. Breng het mengsel zachtjes aan de kook en laat wat indikken. Voeg de kaas toe en peper en zout en haal van het vuur. Splits de eieren en voeg de eidooiers toe aan de saus en vervolgens de spinazie. Klop de eiwitten stijf in een schone kom met een mixer. Spatel het eiwit met een houten spatel door het mengsel en schenk in de schaaltjes tot ze ¾ gevuld zijn. Zet ze meteen in de oven en bak ze 15 minuten. Serveer ze direct uit de oven, ze kunnen ietsjes inzakken.

 

Tip:

– Maak de oven tijdens het bakken niet open anders bestaat de kans dat de soufflé inzakt tijdens het bereiden.

– Vet de schaaltjes goed in met margarine zodat de soufflé makkelijk omhoog kan komen.

– Meng het eiwit niet te lang door het mengsel anders maak je de luchtbelletjes kapot en wordt de soufflé minder luchtig.

 

2. Gevulde eieren met avocado

Bereidingstijd: 20 minuten


Dit heb je nodig (voor 8 porties):

  • 4 eieren
  • een halve eetrijpe avocado
  • 2 cherrytomaten
  • 5 gram bieslook
  • 1 eetlepel citroensap
  • peper
  • 1 theelepel mayonaise
  • spuitzak

 

Zo maak je het:

Kook de eieren in ongeveer 8 minuten hard. Laat de eieren schrikken zodat de schaal er goed af te pellen is. Pel de eieren en halveer ze. Schep het eigeel uit de halve eitjes.

Prak het eigeel en de halve avocado tot een glad mengsel. Voeg nu ook mayonaise, peper, citroensap en de helft van de gehakte bieslook er aan toe en meng goed door. Voeg dit mengsel in een spuitzak. Vul de halve eieren nu met het avocado mengsel. Maak de eitjes af met een kwartje van de cherrytomaat en de overgebleven bieslook.

Vul de halve eieren nu met het avocado mengsel. Maak de eitjes af met een kwartje van de cherrytomaat en de overgebleven bieslook.

 

3. Club sandwich met omelet en gerookte kip

Bereidingstijd: 30 minuten


Dit heb je nodig (voor 2 stuks):

  • 6 sneetjes bruin of volkorenbrood
  • 3 eieren
  • een halve rode paprika
  • 1 bosui
  • 1 tomaat
  • een handje sla
  • een halve gerookte kipfilet
  • snufje peper
  • scheutje halfvolle melk
  • cocktailprikkers

 

Zo maak je het:

Klop de eieren los en meng met een scheutje melk en wat peper en zout. Snijd de bosui en paprika in kleine stukken en voeg toe aan het eiermengsel. Schud het geheel in een grote koekenpan en bak de omelet gaar. Snijd de omelet in vier stukken. Rooster de sneetjes brood in een broodrooster of onder de grill. Snijd de gerookte kipfilet en tomaat in plakjes. Neem een sneetje geroosterd brood en beleg met een stuk omelet en wat plakjes tomaat. Leg hier nog een snee brood op en beleg weer met een stuk omelet en plakjes gerookte kip. Maak af met een derde snee brood en snijd het broodje in twee stukken. Zet vast met een cocktailprikker. Herhaal dit voor de tweede club sandwich.

 

Tip:

Je kunt de club sandwiches nogmaals door midden snijden, voor een kleinere portie. Serveer dit als mini club sandwiches.

 

4. Gegrilde courgettesalade met sinaasappel

Bereidingstijd: 30 minuten


Dit heb je nodig (voor 2-4 personen):

  • 1 grote courgettes
  • 2 sinaasappels
  • 100 ml halfvolle naturel yoghurt
  • verse munt blaadjes
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • peper

 

Zo maak je het:

Snijd de courgette in de lengte door midden en snijd hem vanuit daar met een kaasschaaf of mandoline in dunne plakken. Bestrijk de plakken met een dunne laag olijfolie en bestrooi met een beetje peper. Verhit een grillpan en bak alle plakken courgette totdat er mooie grillstrepen ontstaan. Snijd de boven en onderzijde van de sinaasappel en snijd met een scherp mes van boven naar beneden de schil met het witte vliesje er af. Snijd dan de sinaasappel partjes langs de vliesjes er uit. Verdeel de plakken courgette over 2 borden en verdeel de partjes sinaasappel er over. Hak de munt heel fijn en meng deze met de yoghurt. Rooster de pijnboompitten lichtjes in een pannetje. Verdeel wat yoghurt muntdressing, muntblaadjes en pijnboompitten over de courgette salade.

 

5. Broodjes met zalm en radijsjes

Bereidingstijd: 10 minuten


Dit heb je nodig
(voor 8 stuks):

  • 8 sneetjes bruin (stok)brood
  • 4 radijsjes
  • 100 gram gerookte zalm
  • 2 eetlepels zuivelspread
  • bieslook
  • peper

 

Zo maak je het:

Rooster de broodjes krokant en besmeer met een laagje zuivelspread. Leg wat plakjes gerookte zalm er boven op. Snijd de radijsjes in dunne plakjes en leg op de zalm. Garneer met wat vers gesneden bieslook.

 

6. Carrot cake pannenkoekjes

Bereidingstijd: 30 minuten


Dit heb je nodig (voor 9 stuks):

  • 130 gram zelfrijzend bakmeel
  • een snuf kaneel
  • 30 gram ongezouten walnoten
  • 125 gram geraspte wortel
  • 2 theelepels vanillesuiker
  • 400 ml halfvolle melk
  • 2 eieren
  • margarine om in te bakken
  • mixer of garde

Topping:

  • 4 eetlepels halfvolle naturel kwark
  • ½ eetlepel poedersuiker

 

Zo maak je het:

Meng het meel met de snuf kaneel en vanillesuiker. Voeg de eieren toe en de helft van de melk. Mix of klop dit door elkaar en voeg vervolgens beetje bij beetje de rest van de melk toe tot het helemaal is opgenomen. Schep de wortelrasp door het beslag. Hak de walnoten fijn en voeg toe aan het beslag. Verhit een beetje boter in een koekenpan en schep kleine hoopjes van het beslag in de pan. Als de onderzijde mooi bruin is draai je ze om en bak je ook de andere kant mooi bruin. Meng de kwark met poedersuiker en serveer de carrot cake pannenkoeken met de zoete kwark. Garneer eventueel met wat nootjes en wortel.

 

Fijne Pasen!

diëtiste