Vergeten groenten

 

Heb je wel eens gehoord van de vergeten groenten? Vandaag de dag wordt er veel gebruik gemaakt van groenten zoals tomaat, komkommer, paprika, courgette, aubergine, broccoli, bloemkool, sperziebonen, noem maar op! Er zijn een aantal groentesoorten die niet veel meer gegeten worden en/of niet bekend zijn. Dat is in het afgelopen decennium ontstaan, doordat er andere groentesoorten op de markt kwamen en beter te verkrijgen werden. Wat uit beeld is, zijn we gauw “vergeten”.

 

Dit zijn de vergeten groenten:

  • Aardpeer
  • Kardoen
  • Koolraap
  • Koolrabi
  • Palmkool
  • Pastinaak
  • Postelein
  • Rammenas
  • Schorseneren
  • Snijbiet

 

 

Waar kun je ze vinden?

Tegenwoordig kun je bij sommige supermarkten of op de markt enkele vergeten groentes vinden, zoals pastinaak, meiraap en koolrabi. Verder kun je ze vaak vinden bij een biologische winkel of ecologische supermarkt.

Heb je inspiratie nodig? Hieronder vind je een aantal lekkere recepten met vergeten groenten. De recepten zijn voor 2 personen.

 

 

Recept 1: Pastinaakstamppot (koolhydraatarm)

Ingrediënten:

  • 400 gram pastinaak
  • 300 gram andijvie
  • 125 gram spekreepjes
  • 100 ml halfvolle melk
  • 100 gram kaasblokjes
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • zout en peper
  • 2 eetlepel azijn

 

Bereidingswijze:

  1. Schil en snijd de pastinaak in blokjes.
  2. Kook de pastinaak in ongeveer 20 minuten gaar en giet af.
  3. Bak ondertussen de spekjes krokant en verwarm de melk in een pannetje of in de magnetron.
  4. Pureer de pastinaak met een stamper en voeg de melk toe om de puree smeuïg te maken.
  5. Meng de andijvie, kaasblokjes en spekjes door de puree en breng op smaak met nootmuskaat, zout, peper en azijn.

 

 

Recept 2: Lentewok met snijbiet

Ingrediënten:

  • ½ pak eiernoedels (125 gram)
  • 1 eetlepel olie
  • 200 gram runderreepjes naturel
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 400 gram snijbiet
  • 1 blik mini-maiskolfjes (200 gram)
  • 2 eetlepels sojasaus

 

Bereidingswijze:

  1. Kook de eiernoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Verhit de olie in een wok en bak de ui 1 min.
  3. Voeg de runderreepjes toe en roerbak in 4 minuten bruin.
  4. Voeg de knoflook toe en bak 1 min. mee.
  5. Schep er de maiskolfjes door en verwarm nog 3 minuten.
  6. Voeg de snijbiet toe en schep 1 minuten om.
  7. Schep de groenten door de noedels en breng op smaak met de sojasaus en peper.

 

 

Recept 3: Broccoli-koolrabischotel (vega)

Ingrediënten:

  • 250 g bloemkool
  • 250 g koolrabi
  • 125 ml kookroom
  • 1 ei
  • 100 g pittige geraspte kaas
  • 200 gram tofu (gekruide) reepjes
  • zwarte peper en zout

 

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Snijd de bloemkool in roosjes en de koolrabi in blokjes.
  3. Kook de groenten 5 minuten in een pan met water.
  4. Roer in de tussentijd de kookroom met ei glad en schep de helft van kaas erdoor.
  5. Verdeel de groenten met de tofu reepjes over de ovenschaal.
  6. Schenk het roommengsel erover en strooi de rest van de kaas erover.
  7. Gratineer de schotel in het midden van oven circa 15 minuten.

 

 

diëtiste