Bespaartips

 

Vandaag is de dag van de gezondheid. Een gezonde leefstijl is essentieel voor een goede gezondheid. Bij een gezonde leefstijl hoort ook gezonde voeding. Nu leven we in een tijd waarbij de inflatie flink is toegenomen. De prijzen van benzine, energie, gas, maar ook voedingsmiddelen zijn gestegen. Dat voelen we helaas allemaal in ons portemonnee.. 

Het gevolg hiervan is dat er vaak bespaard wordt op gezonde voeding. Veel mensen ervaren bij het boodschappen doen dat het kopen van gezonde producten in verhouding duurder is dan de ongezonde producten. Waardoor de keuze tóch uit gaat naar de ongezonde voeding als er wat meer op de centjes gelet moet worden. En laten we eerlijk zijn… bepaalde aanbiedingen van supermarkten kunnen onze keuzes ook op een negatieve manier beïnvloeden. 

Maar! Gezond eten hoeft echt niet duur te zijn. Je kunt op diverse manieren slim omgaan met het besparen van geld, wat niet ten koste hoeft te gaan van je gezondheid. In deze blog delen we drietal tips die je kunt toepassen.

 

Tip 1: Gooi geen eten weg

Vaak zijn we geneigd om restjes van de maaltijden weg te gooien, omdat het te weinig is om te bewaren. Toch is het nuttig en veel duurzamer om restjes te bewaren. Bijvoorbeeld een pastasaus kan prima gebruikt worden als saus in een wrap met wat extra groenten erbij. Blokjes kipfilet of overgebleven groenten kunnen prima de volgende dag in een salade. Restjes verse groentes in de koelkast kun je verwerken in een soep of quiche. Is de banaan te rijp? Maak er bananenbrood of -pannenkoekjes van!

 

Tip 2: Koop en kook grotere porties

Vaak is het goedkoper om grotere verpakkingen vlees en groenten te kopen dan kleine verpakkingen. Maak dan bijvoorbeeld in één keer een grote pan saus of soep of een eenpansgerecht en vries porties in. Dit scheelt ook weer een extra dag in de keuken staan, wat weer energie en/of gas bespaart!

 

Tip 3: Ga naar de markt

Op de markt zijn veel gezonde voedingsmiddelen te vinden, denk aan groenten, fruit, vlees, vis, noten, etc. Vaak is de markt een stuk goedkoper dan de supermarkt. Met name aan het einde van de dag, dan willen ze de verse producten zo snel mogelijk verkopen en kunnen er soms kilo’s groenten en fruit gekocht worden voor enkele euro’s. Deze producten kun je ook alvast wassen, snijden en invriezen om ze langer houdbaar te houden. Dat scheelt tijd voor later en hoef je niet onnodig voedsel weg te gooien!