3 mei: Wereld Astma dag

 

Vandaag staan we stil bij astma. Eén van de meest voorkomende longaandoeningen. Het kan bij iedereen voorkomen, jong en oud. Wat voor rol heeft voeding bij astma?

 

Wat is astma?

Kort gezegd is astma een chronische ontsteking in de longen. Eigenlijk zijn het kleine ontstekingen die klachten geven zoals benauwdheid en hoesten. De longen kunnen geprikkeld worden door bijvoorbeeld rook, huisstofmijt, huisdieren of uitlaatgassen. Een plotselinge reactie wordt een astma-aanval genoemd. Elk persoon kan reageren op andere prikkels en de ernst van de astma verschilt per persoon. In Nederland hebben volgens het Longfonds ruim 640.000 mensen astma, waarvan 100.000 kinderen.

 

De oorzaken

Er is nog geen duidelijk oorzaak van astma bekend. Wel is bekend dat het vaak erfelijk is. Astma kan ontstaan op elke leeftijd, maar begint bij een groot deel van de patiënten als kind.

 

Voeding en astma

Helaas kan voeding astma niet verhelpen, maar een gezond voedingspatroon kan wel bijdragen aan een goede conditie. Astmatische klachten kunnen invloed hebben op de mate van fit voelen en fit zijn. Het is belangrijk om dagelijks 250 gram groente, 2 stuks fruit, zuivel, volkoren graanproducten en goede vetzuren binnen te krijgen.

Mensen die ontstekingsremmers gebruiken, kunnen een groter risico hebben op botontkalking. Het is belangrijk om voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen om de botten sterk te houden. Calcium kunnen we voornamelijk vinden in zuivel of groene bladgroenten. Vitamine D is te vinden in vette vis, halvarine en margarines.

Behalve gezonde voeding is het binnen krijgen van voldoende voeding ook belangrijk om het gewicht op peil te houden. Het lichaamsgewicht kan samenhangen met hoe fit we ons voelen. Overgewicht kan bijvoorbeeld klachten verergeren, maar ook een te laag gewicht is ongunstig voor de gezondheid, zeker voor mensen met longproblemen. Een diëtiste kan jou hierbij helpen door de energiebehoefte te berekenen en dit af te stemmen op jouw energie-inname.

 

diëtiste