Gezondheid

 

1. Groente

Wellicht voor de hand liggend, of niet? Groente is een belangrijk basisproduct in ons voedingspatroon en is onmisbaar. Waarom? Er zitten veel vitamines en mineralen in. Daarnaast bevat het ook vezels en het levert relatief weinig calorieën. De meeste Nederlanders halen helaas niet dagelijks de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram. Onze tip; neem liever nog meer dan 250 gram en verdeel deze hoeveelheid over heel de dag. Neem tussendoor bijvoorbeeld een bakje rauwkost, beleg het op je boterhammen, maak een salade met veel (gegrilde) groente of verwerk het door een omelet of soep. Op die manier hoef je niet bij de warme maaltijd een berg met groente te eten.

 

2. Fruit

Ik hoor regelmatig op het spreekuur dat mensen denken dat fruit niet zo gezond is vanwege de suikers. Het klopt dat in fruit natuurlijke suikers zitten, maar dat betekent niet dat het daardoor ongezond is. Sterker nog, fruit is onmisbaar voor je gezondheid. Het verschil met groente is dat je groente eigenlijk onbeperkt kan eten en fruit niet. Twee stuks fruit of 200 gram per dag is genoeg en prima! Fruit bevat namelijk ook belangrijke vitamines, mineralen en vezels. Omdat elk fruit een andere samenstelling heeft is het belangrijk om te variëren. Neem bijvoorbeeld de ene dag een schaaltje aardbeien met een banaan, de volgende dag 2 kiwi’s en een appel en een dag later een sinaasappel en 2 pruimen.

 

3. Zuivel

Zuivelproducten zoals melk, yoghurt, kwark en kaas zijn een goede bron van eiwit, B-vitamines en calcium. Dit zijn belangrijke stoffen voor onze spieren en botten. Daarbij kun je zuivel op diverse manieren verwerken in je maaltijden, waardoor het handige basisproducten zijn om in huis te hebben!

 

4. Vezelrijke producten

Denk hierbij aan volkorenbrood, –pasta, –crackers, maar ook aan zilvervliesrijst, havermout etc. De vezels in deze producten zijn goed voor je darmwerking en zorgen ook voor een hoger verzadigingsgevoel. Hierdoor heb je minder behoefte om tussendoor te gaan snacken.

 

5. Ei

Van een ei word je toch blij? Het is een veelzijdig product en goede bron van eiwit. Hierdoor kun je eieren prima gebruiken als je een keer geen trek hebt in vlees of kip bij de maaltijd. Denk naast de warme maaltijd aan een groente omelet als lunch, een gekookt ei tussendoor of in je salade of een lekker roerei met tomaat en avocado bij je ontbijt. En nee, elke dag een ei eten is helemaal niet erg!

 

6. Ongezouten noten

Heerlijk als tussendoortje, door de yoghurt of door de salade. Noten bevatten van nature gezonde vetzuren, wat goed is voor hart- en bloedvaten! Wil je op je gewicht letten? Dan is het wel verstandig om niet te veel noten te eten, omdat ze calorierijk zijn. Een handje per dag is al genoeg.

 

7. (Vette) vis

Vet is ongezond? Zeker niet! We hebben juist ook vetten nodig om gezond te blijven. Vette vis bevat omega-3 vetzuren die gunstig zijn voor hart- en bloedvaten. Het advies is om één keer per week vette vis te eten.

 

8. Olijfolie

Ook weer een onmisbaar product om in huis te hebben. Veel gezonde vetten net als de noten en vette vis. Gebruik olijfolie voor je salade of om in te bakken. Let wel een beetje op de hoeveelheid als je op je gewicht wilt letten.

 

9. Smaakmakers, kruiden en specerijen

Denk hierbij bijvoorbeeld aan knoflook, ui, gember, chilipeper, zwarte peper, alle gedroogde en verse kruiden, etc. Deze producten geven de maaltijd meer smaak, zonder dat je de zoutpot nodig hebt. Laat al die pakjes en zakjes maar achter in de supermarkt. Vers en onbewerkt is veel gezonder!

 

10. Thee

Groene thee, zwarte thee of witte thee. Het is allemaal gezond, omdat het geen suikers bevat, maar het geeft je water wel een smaakje!

 

 

diëtiste