Over drie weken is het Wereld Hart Dag. Om die reden gaan we de komende weken wat beter naar het hart kijken. In deze blog gaan we ons specifiek met de bloeddruk bezighouden, omdat dit een heel belangrijk aspect van het hart en ons lichaam is.
Wat is de bloeddruk?
Je hart pompt gemiddeld zo’n 4 á 6 liter bloed rond. Dit bloed wordt door je aderen naar alle uiteinden van je lichaam vervoerd, dit is belangrijk omdat je bloed voedingsstoffen en zuurstof met zich meedraagt. Ook worden afweerstoffen op deze manier je lichaam rondgebracht en kunnen ze alles aanvallen wat niet gewenst is. Je bloeddruk is de druk op je bloedvaten en staat in direct verband met hoe snel (ook wel hoe hard) je hart pompt. Een verhoogde bloeddruk betekent dus eigenlijk dat je hart harder pompt.
Wat is de ideale bloeddruk?
Met een bloeddrukmeter kan de bloeddruk thuis of bij de arts gemeten worden. Een ideale bloeddruk is 120/80 of lager. 120 staat dan voor de bovendruk, dit is de druk op het moment dat het hart samentrekt en is daardoor hoger. Wanneer het hart weer ontspant wordt de druk op de vaten lager en wordt de onderdruk gemeten. De ideale onderdruk is 80 of lager. We spreken van een verhoogde bloeddruk, wanneer de arts een bloeddruk van 140/90 meet. Bij de arts zijn mensen vaak wat zenuwachtiger dan thuis en kan de bloeddruk daardoor wat hoger zijn. Hier is rekening mee gehouden, want als je thuis meet met je eigen meter, dan spreken we van een hoge bloeddruk bij 135/85.
Maar waarom zijn we zo gefixeerd op de ideale bloeddruk? Daar gaan we het volgende week over hebben, dan wordt er verteld wat een verhoogde bloeddruk doet met het lichaam.