We krijgen teveel

suiker binnen

Het Diabetes Fonds is vanaf 9 april gestart met de Suiker Terugroepactie. Hanneke Dessing, de directrice van de organisatie, vindt dat het terugdringen van de hoeveelheid suiker in voedingsmiddelen niet hard genoeg gaat. Uit een onderzoek blijk dat ruim 80% van de ondervraagde Nederlanders vindt dat er minder suiker aan producten toegevoegd moet worden.

 

Te veel suiker

 

Dagelijks krijgen we gemiddeld 1,5 tot 2 keer te veel suiker binnen. We zitten op ongeveer 20 suikerklontjes per dag. Terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om dagelijks niet meer dag 12,5 (voor vrouwen) of 15 (voor mannen) suikerklontjes binnen te krijgen. Te veel suiker kan leiden tot overgewicht en een groter risico op Diabetes Type 2 en andere hart- en vaatziekten. Volgens het Diabetes Fonds doet de voedingsindustrie te weinig om de hoeveelheid suikers in onze voeding terug te dringen.

 

Etiket lezen

 

Heb jij zelf er wel eens stil bij gestaan hoe veel suiker er in een product zit? Kijk eens voor de gein in de voorraadkast op de etiketten of loop een rondje langs de schappen. De vermelding “waarvan suikers” bij de voedingswaarden duidt aan hoeveel suiker er aan het product is toegevoegd. Eén klontje komt overeen met circa 5 gram suiker.

Uit een steekproef van het Diabetes Fonds blijkt dat consumenten de hoeveelheid suiker in verschillende producten niet goed kunnen inschatten. Er wordt vaak gedacht dat er veel minder suiker zit in bijvoorbeeld groenten uit blik/pot, ontbijtgranen, tussendoortjes met granen, soep uit blik/zak, ketchup en mayonaise.

 

Suiker Terugroepactie

 

Op www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/terugroepactie worden voorbeelden gegeven van productcategorieën en producten waar volgens het fonds onnodig veel suikers in zitten. Je kunt als consument jouw stem kenbaar maken door online foto’s te uploaden van producten waarin veel suikers zitten.

 

Welk(e) product(en) zou jij terug willen roepen?

 

 

Bronnen:
VoedingNU
Diabetesfonds