Plantaardige voeding

 

Een veganistisch eetpatroon is hot. Steeds meer mensen eten minder of geen vlees om diverse redenen. Een veganistisch eetpatroon is anders dan een vegetarisch eetpatroon. Veganisten eten helemaal geen dierlijke producten (dus naast vlees en vis ook geen zuivel en eieren) en gebruiken geen materialen die afkomstig zijn van dieren, zoals leer. Maar krijg je met een veganistisch voedingspatroon wel voldoende voedingsstoffen binnen?

 

Plantaardig is volwaardig?

Bij een veganistisch voedingspatroon, ook wel een plantaardig voedingspatroon, kan er sprake zijn van tekorten in voedingsstoffen die worden geleverd door vlees en vis. Denk hierbij aan eiwit, visvetzuren, ijzer, vitamine A, B12 en D. Elk voedingsstof heeft een belangrijke functie in het lichaam. Wil je hier meer over weten? Lees dan het voorgaande blog (link naar blog vegetarisch eetpatroon).

Het is belangrijk om goede vervangers te gebruiken, omdat het anders schadelijk is voor je gezondheid. Het lichaam heeft per maaltijd voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten nodig om er lichaamseigen stoffen van te maken. De juiste productkeuzes en voldoende variatie is enorm belangrijk.

 

Onmisbare producten

Voor veganisten zijn de volgende producten extra belangrijk:

  • volkorenbrood
  • (volkoren) ontbijtgranen (zoals havermout en andere volkoren graanvlokken)
  • aardappelen, volkorenpasta, zilvervliesrijst en peulvruchten
  • groente (vooral groene groenten)
  • zuivelvervangers (met calcium, vitamine D en B12)
  • halvarine/margarine, olie en vloeibare bak- en braadproducten.

 

Vegetariërs kunnen door voldoende en gevarieerd gebruik van zuivel, kaas, ei, peulvruchten, sojaproducten, noten en pitten, groente, brood en andere graanproducten tekorten aan eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 voorkomen. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Omdat veganisten helemaal geen producten van dierlijke afkomst eten, zal een tekort aan vitamine B12 ontstaan. Het is daarom essentieel om deze vitamine middels supplementen aan te vullen. Kant-en-klare vegetarische burgers zijn verrijkt met vitamine B12, maar vleesvervangers als tofu en tempé bevatten geen vitamine B12. Zeewieren en algen bevatten wel een vorm van vitamine B12, maar deze vorm is voor de mens niet functioneel. Verder kan een veganistische voeding gemakkelijk te weinig calcium en vitamine B2 bevatten, voedingsstoffen die in het Nederlandse voedingspatroon vooral door zuivelproducten worden geleverd.

 

Supplementen zijn noodzakelijk

Plantaardig eten zonder supplementen is niet verantwoord vanwege de risico’s op tekorten. Raadpleeg je (Voe)diëtist als je verantwoord veganistisch wilt eten. De diëtist geeft o.a. advies over gezonde vervangers en de juiste soorten en dosering supplementen.

 

 

diëtiste