Voor- en nadelen 

plantaardig eten

Steeds meer mensen slaan een dagje vlees eten over, eten helemaal geen vlees (meer) of laten alle dierlijke producten staan. Maar is dit ook echt gezonder?

Laat ik voorop stellen dat het eten van minder of geen vlees en/of zuivel beter is voor het milieu. Het zorgt voor een verlaging van de broeikasgassen en er gaat minder bos en water verloren. Hiernaast is het natuurlijk beter voor het dierenwelzijn als we met z’n allen wat minder vlees gaan eten.

 

Bewezen gezondheidseffecten

 

Minder dierlijk en meer plantaardig eten heeft bewezen gezondheidseffecten en onder andere op basis hiervan is in 2016 de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum al (voorzichtig) aangepast. Rood en bewerkt vlees geeft een hoger risico op o.a. (darm)kanker en diabetes type 2. Eet dit dus liever niet. Onbewerkt vlees kan passen in een gezond voedingspatroon, maar is ook prima (een dagje) te vervangen. Dit geldt ook voor zuivel en vis. Daarnaast kunnen dierlijke producten (met uitzondering van vis) meer verzadigde vetten en zout bevatten, zoals kaas. Dit maakt de producten ongezonder.

 

Wat zijn de voordelen?

 

Een meer plantaardige voeding bestaat uit ruim groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en noten. Hiermee krijgt u meer vezels en onverzadigde vetten binnen en dit vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Deze vezels verzadigen ook goed waardoor je minder snel weer trek hebt en het risico op overgewicht afneemt.

Dus is plantaardig eten gezonder? Ja!

 

Zijn er ook nadelen?

 

Zorg er wel voor dat je op een andere manier genoeg vitamine B12 en ijzer binnen krijgt. Twijfel je of dit bij jou het geval is of  heb je behoefte aan praktische tips bij het meer plantaardig eten? Raadpleeg dan de diëtist! Zij kan voor jou berekenen of je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt en adviezen geven voor het vervangen van vlees en zuivel.

 

diëtiste