4 februari 2018

Wereldkankerdag

Je loopt al een tijd met klachten rond. Er spoken allerlei gedachten door je hoofd. Wat zou het kunnen zijn? Nietsvermoedend besluit je toch maar naar de huisarts te gaan. Een onderzoek hier, een onderzoek daar en dan komen de verlossende, maar harde woorden: “U heeft kanker.” Het voelt alsof je een klap in je gezicht krijgt, alsof de wereld om je heen stilstaat.
Tuurlijk hoor je deze vreselijke ziekte geregeld om je heen, maar dit overkomt jou toch niet. Je leeft juist zo gezond!

Je komt in een wereld terecht die je niet kent, waar je ook het liefst ver vandaan had willen blijven.
Na de diagnose kanker start er meestal een behandeltraject in het ziekenhuis. Daarnaast wil je ook zelf aan de slag om de behandeling zo goed mogelijk te doorstaan en de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden.

 

Bewegen en voeding spelen een belangrijke rol

 

Voor vragen over voeding kun je bij onze diëtisten terecht.

  • Heb je moeite met slikken?
  • Vind je eten minder lekker?
  • Zit je snel vol?
  • Is je stoelgang veranderd?
  • Ben je futloos?
  • Ben je ongewenst (veel) afgevallen of juist aangekomen?
  • Heb je vragen over (alternatieve) voeding of supplementen?

Onze diëtisten geven je graag advies. Ben je bijvoorbeeld (veel) afgevallen, terwijl je wel goed eet? Samen berekenen we je behoefte aan energie en eiwitten. Zo kunnen wij jou een passend advies geven, waardoor je goed gevoed kunt blijven. Voor een optimaal resultaat is beweging ook belangrijk. Door de vermoeidheid is dit vaak moeilijk. Doordat wij goede samenwerkingen hebben met bijvoorbeeld huisartsen en fysiotherapeuten, kunnen we je verwijzen naar de juiste hulpverlener(s), indien ondersteuning gewenst is.

Naast praten met professionals kan lotgenotencontact zeer helpend werken. Door de diagnose kanker breekt er een erg onzekere tijd aan. Hoe fijn is het dan als je hierover kunt praten met mensen die hetzelfde meemaken? Of juist mensen die de strijd hebben gewonnen en hun leven weer helemaal hebben opgepakt. Kanker heb je nooit alleen.

Op 4 februari 2018 is het Wereldkankerdag. Dit houdt in dat je kunt deelnemen aan verschillende evenementen. Voor een luisterend oor zit een expertteam klaar om vragen te beantwoorden over preventie, onderzoek, behandeling en psychosociale (na)zorg. Omdat je wereld met kanker ‘op z’n kop staat’ kun je tussen 2 en 4 februari jouw profielfoto op social media op z’n kop zetten. Door dit te doen help je mee om de impact van kanker onder de aandacht te brengen.
Kijk www.wereldkankerdag.nl voor meer informatie.