Kom jij aan je

dagelijkse portie fruit?

Mijn moeder zei vroeger al dat ik veel fruit moesten eten, omdat dit gezond is. Maar waarom is fruit gezond en welk soort fruit kan je nou het beste nemen?

 

Voordelen van fruit

 

Het eten van twee stuks fruit per dag wordt in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en long- en darmkanker. Fruit is gezond, omdat het weinig calorieën bevat en het vol zit met goede voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen.
Door vezels kun je goed naar de wc en het zorgt voor een langere verzadiging, zodat je minder snel weer trek hebt.

Naast vezels bevat fruit voornamelijk vitamine C, foliumzuur en kalium. Hoeveel vitamines en mineralen een stuk fruit bevat is heel verschillend. Dit is namelijk afhankelijk van het soort, het seizoen en het klimaat.
Vitamine C zorgt voor een goede weerstand en de opname van ijzer. Citrusfruit, zwarte bessen, kiwi en aardbeien zijn rijk aan vitamine C.

Foliumzuur is nodig voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem en het is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Foliumzuur zit vooral in sinaasappels en aardbeien. Banaan, krenten en rozijnen bevatten veel kalium. Kalium zorgt voor een goede bloeddruk.

Om alle voedingsstoffen binnen te krijgen, kun je het beste variëren in soorten fruit. Neem dus de ene dag een kiwi en een banaan en de andere dag een schaaltje blauwe bessen en een sinaasappel. Eet dit het liefst vers of uit de diepvries en liever niet in vloeibare vorm, zoals vruchtensap, gedroogd of uit blik. Deze varianten bevatten minder vezels en vitamines en mineralen en vaak meer suiker.

 

Vind je het lastig om dagelijks aan twee stuks fruit te komen?

 

Je kunt bijvoorbeeld diepvriesframbozen in je yoghurt doen of maak havermoutpap met een appel, kaneel en eventueel wat rozijnen. Voeg fruit toe aan je salade en een boterham met pindakaas en banaan is ook een erg goede combinatie.

Eet smakelijk!

diëtiste