De Ramadan

 

Van ‘s avonds 5 mei tot ‘s avonds 4 juni 2019 is de ramadan. Dit is een maand waarin moslims vanuit religieuze overwegingen vasten tussen zonsopgang en zonsondergang. Dit betekent dat ze in deze periode dat het licht is, niet mogen eten en drinken.

 

Omdat mensen dan eten tussen zonsondergang en zonsopgang, verschuift vaak het eetpatroon en het slaappatroon. Hierdoor zijn er verschillende lichamelijke effecten merkbaar zoals een veranderde aanmaak van het cortisol hormoon (dat onder andere de biologisch klok regelt). Ook kunnen er andere lichamelijke ongemakken zich voordoen zoals misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn en maagklachten. Kinderen, zwangere vrouwen en zieke mensen hoeven daarom ook niet mee te doen aan de ramadan, omdat het risico voor hun gezondheid te groot is. Ook mensen met diabetes hoeven niet mee te doen, omdat het risico groter is op een hypo (te lage bloedsuikers) in de periode van het vasten en juist hypers (te hoge bloedsuikers) in periodes van veel eten.

Vaak zien we weinig veranderingen in het gewicht, omdat er binnen de toegestane tijden vaak veel gegeten en gesnoept wordt.

 

Enkele tips om de dag goed door te komen tijdens de ramadan:

  • Zorg ervoor dat u voor zonsopgang voldoende heeft gedronken. Begin de dag met enkele glazen water.
  • Eet bij voorkeur vezelrijke en eiwitrijke voeding, omdat deze voedingsstoffen ervoor zorgen dat u langer een voldaan gevoel heeft en minder snel trek krijgt. Denk hierbij aan volkoren producten en dierlijke producten zoals kaas, vlees, zuivel en ei. Ook noten bevatten veel eiwitten.
  • Eet niet té veel om gewichtstoename te voorkomen.
  • Eet niet te snel, dit voorkomt buikpijn.

De ramadan wordt afgesloten met het Suikerfeest. Dit is een feestdag die in het teken staat van familie, gezelligheid en voornamelijk veel eten. Met name veel zoete lekkernijen worden er op deze dag op tafel gezet.

 

Het advies blijft natuurlijk altijd; kies bewust, gebruik niet té veel suikers en zorg goed voor jezelf en jouw gezondheid. Bij twijfel kun je altijd overleggen met een arts of de diëtiste. De diëtiste kan jou helpen om de ramadan zo gezond mogelijk door te komen.

 

 

diëtiste