Scoor

met gezonde voeding!

 

Als klein meisje speelde ze al liever met een voetbal dan met poppen. Op haar zesde is ze begonnen bij voetbalvereniging Wittenhorst in Limburg en in 2014 maakte ze haar debuut in het Nederlands Elftal. We hebben het over niemand minder dan, Oranjeleeuwin

 

Dominique Janssen!

 

Ik ben zelf ook topsporter geweest en momenteel trap ik graag een balletje. Ik vroeg me af hoe een trainingsweek van Dominique eruit ziet. “Bijna iedere dag train ik, dinsdag en vrijdag zijn rustdagen. Zaterdag doen we het iets rustiger aan in de training en zondag speel ik een wedstrijd,” zeg ze.
Dominique vertelt dat ze regelmatig FIFA-dagen met team Nederland hebben. “Dan zijn we ongeveer 10 dagen met elkaar.”

In de sociale media zie ik dat Dominique regelmatig schrijft over gezonde voeding. “Dat klopt. Ik merk dat het erg belangrijk is om goed voor mijn lichaam te zorgen, naast de intensieve trainingen. Zeker toen ik net begon met het aanpassen van mijn voedingspatroon merkte ik verschil. Ik voelde me fitter en herstelde sneller.”
Dominique komt hiervoor niet bij een sportdiëtiste. Ze zoekt zelf regelmatig informatie op over gezonde voeding.

 

“Als ik goed voor mijn lichaam zorg, merk ik daar zeker voordelen van.”

 

Dominique vertelt dat ze de ziekte van Pfeiffer heeft gehad en daar relatief snel van hersteld is. “In mijn ogen heeft mijn voedingspatroon hieraan bijgedragen.” Omdat Dominique meerdere dagen per week sport, is het belangrijk dat haar lichaam snel herstelt. Goede voeding doet dan wonderen.

Voordat ze in 2015 de overstap maakte naar Arsenal, speelde ze in Duitsland bij een kleine club, waar weinig aandacht was voor haar voedingspatroon. “Hier ben ik gestart met krachttraining en merkte ik dat voeding hierbij een belangrijke rol speelde. Ik herstel nu beter na krachttrainingen.”
Dominique vertelt dat ze bij Arsenal presentaties hebben gekregen over voeding bij sport, maar dat ze daar geen individuele begeleiding kreeg. “Hier kan je overigens wel naar vragen, als je er behoefte aan hebt,” zegt ze.

Volgens de voetbalster is er de laatste jaren meer aandacht gekomen voor het belang van voeding rondom sporten. Met name bij het EK merkt ze dat. “Ik ben uit eigen initiatief al gefocust op mijn voedingspatroon en dat maakt het makkelijker,” zegt ze.

Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd of Dominique gebruikmaakt van bepaalde sportvoeding en/of voedingssupplementen. Daarop antwoord ze dat ze eiwit-shakes neemt en een aantal voedingssupplementen, zoals multivitaminen, visolie-capsules en kruiden- en vezeltabletten. “Ik ontbijt bijna altijd met een shake en na zware trainingen gebruik ik een herstel(eiwit)shake.”

 

 “Ik merk dat ik bij zenuwen moeite heb om te eten.”

 

Voor een sportactiviteit zorgt Dominique dat ze een koolhydraatrijke maaltijd neemt. Ook in verband met de zenuwen neemt ze deze 2 tot 3 uur voor de inspanning. Regelmatig neemt de voetbalster een maaltijd met rijst voor de wedstrijd. “Bij team Nederland kregen we veel pasta’s, maar ik ben niet zo’n pasta-fan. Het is belangrijk om voldoende koolhydraten te nemen, maar er zijn teamgenoten die de saus niet lekker vinden.”
Op de dagen dat Dominique op het veld traint, zoals bijvoorbeeld op de donderdag, krijgt ze een lunch op de club. Op andere dagen neem ze een herstelshake na krachttrainingen of na de tweede training die dag. “Bij team Nederland zit er vaak 1,5 uur tussen de training. Dan neem ik een shake om goed te herstellen voor de volgende training.”
In de rust drinkt Dominique een zelf meegebrachte Isotone sportdrank. Soms neemt ze er een banaan bij. Dit is afhankelijk van hoe ze zich voelt qua energie.
“Tijdens inspanningen zorg ik voor het aanvullen van elektrolyten,” zegt ze.

 

Elektrolyten zijn bepaalde stoffen die iemand binnenkrijgt via de voeding. Deze hebben tal van belangrijke functies, zoals het regelen van de hartslag en de samentrekking van de spieren. De belangrijkste elektrolyten binnen het lichaam zijn calcium, magnesium, kalium, natrium, chloride en fosfaat. 

 

Veel sporters hebben een vast voedingspatroon en eten graag hetzelfde voor wedstrijden. Ik vraag hoe dat bij Dominique zit.
“Ik heb geen strak regime, maar ik ben er wel bewust mee bezig,” is haar antwoord. Dominique maakt altijd een weekplanning voor haar voedingspatroon. Zo zorgt ze ervoor dat er ook voldoende variatie is. “Vaak kook ik voor twee dagen tegelijk. Voor de wedstrijd neem ik graag een maaltijd met kipfilet, veel groente en rijst.”

Als ontbijt neemt de topsportster een shake, een boterham met avocado en een zacht gekookt eitje.
Helaas is avocado in hotels in het buitenland niet altijd verkrijgbaar. “Mijn shake neem ik wel altijd mee.”

 

“Het nadeel bij Team NL is dat de eieren altijd hard gekookt zijn.”

 

Dominique is zelfs voor het EK met de auto van Nederland naar Engeland gereden, zodat zij alle voeding die ze graag gebruikt mee kon nemen.
In de voorbereiding op het EK was er een sportdiëtiste betrokken bij het team. Iedereen moest een dagboekje bijhouden, die de sportdiëtiste ging analyseren.
“Mijn voedingspatroon zag er goed uit. Alleen voor de wedstrijd kon ik nog kleine aanpassingen doen rondom de inname van koolhydraten. De diëtiste gaf aan dat het geen probleem is om witte pasta te nemen op die dagen.”

 

“Sommige speelsters eten droge pasta.”

 

Met haar teamgenoten spreekt Dominique weinig over voeding. Wel bespreekt ze dit onderwerp met haar kamergenoot in Engeland.

De voetbalster heeft een tip, voor (talentvolle) speelsters, op het gebied van voeding.
“Wees lief voor jezelf en zorg goed voor je lichaam. Zorg dat je voldoende eet, want je vraagt veel van je lichaam. Maak ook een weekplanning! Dit maakt het erg overzichtelijk en je bent bewust met voeding bezig.”
Tot slot wist ik natuurlijk ook nog wel enkele tips te geven aan Dominique over het nuttigen van goede koolhydraatrijke tussendoortjes.

Ben jij ook een (top)sporter en wil je ook tips of weten welke voeding goed voor je is? Neem dan contact met ons op!

 

Diëtiste
(gespecialiseerd in sportvoeding)