Voedingswaarde glutenvrij

brood Albert Heijn?

Om klanten met een glutenintolerantie meer keuze te bieden, vergroot Albert Heijn het glutenvrij-assortiment met 100 producten. Vanaf nu kun je dus dagelijks een vers brood, bolletje of cake halen bij Albert Heijn. Dat is goed nieuws! Maar hoe staat het eigenlijk met de voedingswaarde van deze producten? De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) schrijft het volgende hierover op haar website.

“Samengevat bevatten alle glutenvrije broden van de AH dezelfde basis, namelijk maiszetmeel, tapiocazetmeel en rijstebloem. Dat is zogenaamde witte bloem.

Het vezelgehalte van de broden is hoog doordat er ingrediënten als inuline, psyllium, appelvezel aan worden toegevoegd. Daardoor hebben de broden een hoog vezelgehalte, zelfs een hoger vezelgehalte dan volkorenbrood.

Maar het ís geen volkorenbrood. Je kunt zeggen, het is witbrood met toevoeging van vezels. Dat is jammer. Aangetoond is dat het eten van volkoren producten gezond voor je is.

Daarom beveelt het Voedingscentrum volkoren producten aan. De NCV volgt het Voedingscentrum en stelt deze richtlijn als voorwaarde voor haar keurmerk Good Gluten Free voor gezonde, glutenvrije producten.

Yam (havermeel), Genius (rijstmeel) en de FreeOf broden, o.a. met teffmeel, rijstmeel en havermeel, zijn overigens voorbeelden van glutenvrij brood dat wel volkoren meel bevat.

Onze leden meldden ons dat het nog niet goed ging met de aanlevering in alle AH-winkels. Sommige filialen hadden de broden, broodjes en cake niet, of weinig qua aantallen.

We vroegen aan AH wat hiervan de oorzaak was. Volgens een woordvoerder heeft dat met ‘opstartproblemen te maken en niet met de veiligheid van het product.’

De NCV houdt je op de hoogte!”   ….

… en wij dus ook!