Simpel en gezond!

Het ligt inmiddels al een jaar in de schappen van Albert Heijn. ‘Spaghetti van courgette’, ‘spaghetti van pompoen’, ‘rijst van bloemkool’ of ‘rijst van broccoli’; simpel en gezond. Daar worden we blij van! Zo kunnen we alternatieve maaltijden bereiden met minder koolhydraten en meer groente.

 

Tip: kinderen die niet van groente houden kun je zo ongemerkt meer groente laten eten.

 

Als je geen zin hebt om €2,- voor een pak (400 gram) te betalen, kun je het natuurlijk ook heel eenvoudig zelf maken. Het enige wat je nodig hebt is een spirelli (spiraalsnijder) voor het maken van courgette-spaghetti en een keukenmachine of blender voor het maken van bloemkool- of broccolirijst. Wist je dat de courgette-spaghetti van AH samen met de bloemkoolrijst en broccolirijst is uitgeroepen tot winnaar van de Jaarprijs Goede Voeding? Deze prijs wordt uitgereikt om initiatieven te stimuleren, die zijn gericht op het verbeteren van het voedingspatroon van de Nederlandse bevolking. Hierbij een basisrecept voor het maken van bloemkoolrijst en een simpel recept met courgette-spaghetti. Dit recept past goed in een koolhydraatbeperkt voedingspatroon.

 

Recept: basis courgette-spaghetti (2 personen)

 

Ingrediënten:

  • 2 courgettes
  • 2 el olijfolie
  • Zout en peper

Bereidingswijze: Was de courgettes en gebruik de spirelli volgens de gebruiksaanwijzing. Laat de courgetteslierten goed uitlekken op keukenpapier en dep evt. nog extra af.
Verhit olie in een koekenpan en bak de courgetteslierten ca. 2 minuten, zodat ze gaar worden. Breng op smaak met peper en zout.

Tip: fruit een uitje en knoflook toe voordat u de courgette toevoegt voor extra smaak.

In plaats van courgette kunt u ook wortel of pompoen gebruiken.

Lekker met:

  • Bolognaisesaus van gehakt, paprika, ui, champignons en geraspte kaas.
  • Olijventapenade, zongedroogde tomaatjes en pompoenpitten.
  • Kip, pesto en pijnboompitten.
  • Geitenkaas, pompoen, ui, rozemarijn en walnoten.
  • Spekjes en zoete puntpaprika.
  • (kers)tomaatjes, (buffel)mozzarella, extra vierge olijfolie en basilicumblaadjes.
  • (gerookte) zalm, roomkaas, champignons, kappertjes en dille.
  • Aubergine, ricotta, tomatensaus, oregano en basilicumblaadjes.
  • Spinazie, roomkaas en vegetarisch gehakt.
  • Tonijn, rode ui, zwarte olijven.
  • Zalm, ui, knoflook, rucola sla, avocado en pijnboompitten.
  • Gamba’s, pesto en spinazie.
  • Gerookte kip en feta.
  • Ricotta, broccoli, artisjok en spek.
  • Chorizo, witte kaas en paprika.
  • Rode pesto, mascarpone, spekjes en mozzarella.

 

Recept: basis bloemkoolrijst (2 personen)

 

Ingrediënten:

  • 1 bloemkool
  • 2 el olijfolie
  • Zout en peper

Bereidingswijze: Snijd de bloemkool in stukjes en was de stukjes goed. Maak de bloemkool droog en doe de bloemkool in een keukenmachine of blender. Blijf malen tot er ‘rijstkorreltjes’ ontstaan. Gebruik je een blender, dan is het vaak nodig om te rijst om te scheppen. Verwarm de olie in een grote wok en bak de bloemkoolrijst ca. 15 minuten, roer af en toe door. Breng op smaak met peper en zout. Tip: fruit een uitje en knoflook en/of specerijen toe voordat je de bloemkoolrijst toevoegt voor extra smaak (bijv. cayennepeper en/of komijnpoeder).

Lekker met:

  • Broccoli, kokosmelk, kerrie, cashewnoten en tofu (of kip).
  • Hamblokjes, prei, champignons en kruidenroomkaas.
  • Gebakken ei, bosui en sesamzaadjes.
  • Kip, paksoi, groene curry en kokosmelk.
  • Garnalen, peultjes, taugé, rode peper en koriander.
  • Gehaktballetjes in tomatensaus.
  • Spekjes, champignons, spinazie en geitenkaas.
  • Biefstukpuntjes, sperziebonen, champignons en sojasaus.
  • Varkenshaas, witte kool, ui, rode peper, gember en knoflook.
  • Makreel en lente-ui.
  • Kip, taugé en satésaus.
  • Gerookte kip, mango, peterselie en munt.
  • Zalm en/of garnalen, norivellen (in stukjes gescheurd), avocado en dressing van rijstazijn en sojasaus.
  • Wortel, ui, tomatenblokjes, kip en ras el hanout (kruidenmengsel).
  • Pompoen en champignons, komijn, koriander en hazelnoten.

 

Recept: romige courgettespaghetti met gerookte zalm (2 personen)

 

Ingrediënten:

  • courgette-spaghetti (van 1 courgette)
  • 1 klontje roomboter
  • 100 gram roomkaas
  • 100 gram champignons
  • 300 gram gerookte zalm
  • beetje bieslook (of takje dille)
  • 1 el kappertjes
  • Peper

Bereidingswijze: Snijd de courgette met een spirelli in slierten. Snijd de champignons in partjes en de zalm in snippers. Verwarm de boter in een wok en bak hier de champignons aan. Voeg de courgetteslierten toe en bak deze nog 4 minuten mee. Voeg daarna de roomkaas, kappertjes, peper en als laatste de zalm toe. Verwarm kort en serveer met een beetje bieslook of takje dille.                                                                           1 portie bevat 648 Kcal en 15 g KH