5 tips voor hygiëne
in de keuken

Deze week verscheen een bericht in de media over slechte hygiëne bij de bereiding van sushi. Handen zouden niet goed worden gewassen, snijplanken worden gebruikt voor álle ingrediënten en de producten worden te lang warm gehouden. Op deze manier kunnen we makkelijk een voedselinfectie oplopen, maar ook net zo eenvoudig kunnen we dit voorkomen. Laten we hiervoor een kijkje nemen in onze eigen keuken, want hoe hygiënisch is onze eigen keuken nou eigenlijk?

Jaarlijks lopen ruim 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op. De meeste van deze voedselinfecties lopen we op in onze eigen keuken! Dit kunnen we grotendeels voorkomen door veilig om te gaan met ons eten.

Ik heb 5 tips voor je om de hygiëne in jouw keuken zo goed mogelijk onder controle te houden:

 

1. Was je handen

Was altijd je handen voordat je met eten in aanraking komt. Bij de bereiding van eten is het zelfs belangrijk om iedere keer je handen te wassen wanneer je overgaat van het ene naar het andere ingrediënt.

 

2. Pak eens een nieuw vaatdoekje

Vaatdoekjes zijn misschien wel de grootste bron van bacteriën in onze keuken. In een (vochtig) vaatdoekje blijven alle bacteriën ‘hangen’ die je net weggehaald hebt van het keukenblad. Wanneer ditzelfde doekje de volgende dag weer gebruikt wordt, verspreiden we de bacteriën van de dag ervoor als het ware weer over dezelfde plek uit.

 

3. Houd eten goed gescheiden

Bewaar geen rauwe producten bij bereide producten en andersom. Ik raad het ook af om rauwe producten zoals vlees, vis en ei bij elkaar te bewaren, omdat deze producten veel bacteriën bevatten.

 

4. Gebruik verschillende snijplanken

Als je verschillende ingrediënten gebruikt, is het goed om verschillende snijplanken te gebruiken. Restjes die achterblijven op de snijplank kunnen het volgende ingrediënt besmetten.

 

5. De vuilnisbak; een bron van bacteriën

In de vuilnisbak komen alle etensresten samen. Zorg voor een vuilnisbak waarbij je de deksel niet aan hoeft te raken en verwissel de vuilniszak minimaal twee keer per week, om een grote bacteriënkweek tegen te gaan. Een vuilnisbak is ook een goede voedingsbodem voor ongedierte en die willen we toch écht niet bij ons eten in de keuken aantreffen!

 

Diëtiste

 

Bronnen:
Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit
Voedingscentrum
RTL Nieuws