Ouderen en voeding

Veroudering is een natuurlijk proces wat bij iedereen anders verloopt. Door de toegenomen welvaart en wetenschap kunnen we ook steeds ouder worden. Echter, hoe ouder we worden, des te groter de kans op ziekte en beperkingen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk om gezond te eten en voldoende te blijven bewegen. Dit geldt ook zeker voor ouderen. Wat zijn de aandachtspunten als we het hebben over ouderen en voeding?

 

Toename van het aantal ouderen

 

Volgens het CBS zal het aantal ouderen in Nederland de komende decennia sterk blijven toenemen. Het aantal 65-plussers zal toenemen van 2,5 miljoen in 2009 tot 4,7 miljoen in 2041. Bij veroudering neemt de gezondheid en het lichamelijke functioneren af. Ongeveer de helft van de 65-plussers leeft met één of meer chronische ziektes.  Onder andere hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en artrose veroorzaken een groot verlies aan gezonde levensjaren. Gezonde voeding is dan extra belangrijk.

 

Belemmeringen bij veroudering en voeding

 

Voor ouderen kan het lastiger zijn om gezond te eten. Gezondheidsproblematiek of beperkingen zijn voorbeelden van belemmering, wat invloed heeft op de voedingsinname. Wanneer ouderen last hebben van kauw- en slikproblemen, kunnen ze minder goed eten. Chronische ziekten en medicatiegebruik kunnen bijwerkingen met zich mee brengen, zoals een droge mond of een verminderde eetlust. Een afname van de zelfredzaamheid door ziektes, laag inkomen of eenzaamheid, kunnen er ook aan bijdragen dat ouderen minder of minder goed eten.

 

Ondervoeding en overgewicht

 

Minder goed eten, leidt tot een hoger risico op ondervoeding. Mede omdat de behoefte aan vitaminen en mineralen niet veranderd bij het ouder worden. Ondervoeding zorgt voor een snel verlies aan spiermassa. Bij veroudering neemt de spiermassa op een natuurlijke wijze af. Ondervoeding versnelt dit proces. Hiermee wordt het risico op vallen, en daarmee botbreuken en sterfte groter. Uit onderzoek blijkt dat lichamelijke activiteit met weerstand/krachtsport het behoud en opbouw van de spiermassa stimuleert. Het is wel belangrijk dat dit in combinatie gedaan wordt met gezonde voeding en voldoende eiwitten, passend bij de persoonlijke behoefte.

Naast ondervoeding speelt overgewicht ook een steeds grotere rol bij ouderen. Het vetpercentage in het lichaam is te hoog ten opzichte van de spiermassa. Zoals we weten, leidt overgewicht tot een groter risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Maar ook ouderen (of volwassenen) met overgewicht kunnen ondervoed zijn. Zeker bij een slecht eetpatroon en beperkte lichaamsbeweging.

 

Algemene voedingsrichtlijnen bij ouderen

 

Onderstaande voedingsrichtlijnen komen uit de Richtlijnen Goede voeding en de Gezondheidsraad.

  • Naarmate we ouder worden, neemt de energiebehoefte af. Beperk het gebruik van producten met een hoge energiedichtheid, zoals frisdrank, alcohol en snacks. Gebruik voeding met voldoende vitaminen en mineralen.
  • Neem dagelijks twee stuks fruit, veel groenten en volkorenproducten, voor een goede stoelgang en het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten.
  • Neem één keer per week (vette) vis.
  • Slik dagelijks vitamine D voor gezonde botten.
  • Beperk de hoeveelheid zout in de voeding en gezouten producten, in verband met de bloeddruk en nierfunctie.
  • Drink dagelijks minimaal 1,5 liter vocht. Ouderen boven de 70 jaar hebben minimaal 1,7 liter per dag nodig.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.

 

Onze diëtisten kunnen jou persoonlijk en aanvullende adviezen geven bij ziektes, beperkingen, een verminderde eetlust, overgewicht en/of ondervoeding bij ouderen.

Heb je vragen of wil je extra ondersteuning hierbij? Neem dan contact op via 088 – 3438478 of dietist@voedietist.nl.

diëtiste

 

Bronnen:
Centraal Bureau voor de Statistiek
Richtlijnen Goede voeding
Gezondheidsraad