Wist je al dat deze producten

suiker bevatten?

Je hoort er steeds meer mensen over. Maar wat zijn het nou precies?

In steeds meer producten worden allerlei extra ingrediënten toegevoegd, bijvoorbeeld om het product lekkerder of langer houdbaar te maken of om het er mooier uit te laten zien. Eén van deze ingrediënten is suiker. Ook in producten waarvan je het helemaal niet verwacht zitten deze suikers. Dit noemen we de zogenaamde ‘verborgen suikers’.

Er zijn heel veel verschillende benamingen voor suiker op de etiketten geschreven. Wel meer dan 50! Op de site van het Diabetes Fonds https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/tips/hoe-suiker-herkennen staan ze allemaal op een rijtje.

Hieronder staan 7 producten met verborgen suikers beschreven.
Wist je al dat deze producten suiker bevatten?

 

1. Slasaus

 

Een salade als lunch, met verse groenten. Een beetje slasaus erover, en je bent klaar voor een gezonde lunch. Helaas. Nou zijn die verse groenten altijd goed, maar de slasaus bevat een hoop verborgen suikers. Er zit wel 15% suiker in slasaus! Maak dus liever zelf een dressing, dan kun je zelf bepalen wat je er in doet.

 

2. Verschillende soorten worst

 

Gelderse gekookte worst bijvoorbeeld: het is niet veel, maar er zijn twee verschillende soorten suikers aan toegevoegd.

 

3. Fruitsapjes

 

Ook in fruitsapjes zitten verborgen suikers. Wat fruit in de blender, even mixen en klaar is kees, een lekker en gezond fruitsapje. Fruit is immers gezond, toch?
Dat fruit een goed product is gaan we natuurlijk niet ontkennen, maar in een sapje of smoothie doet men al gauw 3 stuks fruit bij elkaar. Bij het drinken van zo’n sapje krijg je dus in 1 keer het sap, de vitamines én de suiker van 3 stuks fruit binnen! En dat sapje drink je in een keer op, terwijl je nog geen vol gevoel ervaart. Op die manier krijg je per sapje van 200 ml zomaar 24 gram suiker binnen, naast de rest van je voeding! (Om je sapje of smoothie wat minder suikerrijk te maken kun je fruit vervangen door groente en/of zuivel.)

 

4. Zuivel met een smaakje

 

In zuivel zit altijd een natuurlijke suiker: lactose. Maar wanneer je kiest voor zuivel met een fruitsmaakje, kies je onbewust ook voor extra suikers! Ter vergelijking: 1 bakje magere kwark bevat  6 gram suiker, en een bakje magere kwark met aardbeien kan zomaar 21 gram suiker bevatten.
Het woord ‘mager’ op een verpakking zegt dus niets over het suikergehalte in een product.

 

5. Soep in blik

 

Ook in soep uit blik is een product waar suiker aan is toegevoegd. Neem bijvoorbeeld tomatensoep: 1 kom tomatensoep bevat bijvoorbeeld zomaar 12 gram suiker!

 

6. Ontbijtkoek

 

De eerste ingrediënten op een ingrediëntenlijst van een product komen het meeste voor in het product. Bekijk met die kennis eens de ingrediëntenlijst van ontbijtkoek. Het eerste ingrediënt wat je tegenkomt is glucose-fructosestroop, ofwel suiker! Ter vergelijking: 1 plakje ontbijtkoek bevat 17 gram suiker. Dat staat gelijk aan 4 suikerklontjes!

 

7. Tomatenketchup

 

Ten slotte hebben we nog de tomatenketchup. Men zei altijd: wie af wil vallen kan gerust rode sauzen eten, maar geen witte. Nou, wat betreft suikers is het goed om nog eens na te denken over dit advies. Ter vergelijking: in een fles mayonaise van 500 ml zit 12,5 gram suiker en in een fles tomatenketchup van 500 ml zit zomaar 100 gram suiker!

 

diëtiste