Dag van de mantelzorg

 

We kennen allemaal wel iemand die mantelzorg nodig heeft. Misschien verleen je zelf wel mantelzorg aan je vader, moeder, zoon, dochter of ander familielid, buurman, buurvrouw of vriend(in). In Nederland zijn er tegenwoordig meer dan 4,4 miljoen mantelzorgers! Dit getal stijgt elk jaar. Zo was dit in 2017 nog 3,9 miljoen. Meer dan 750.000 personen doen dit meer dan 8 uur per maand.

 

De taken van mantelzorgers zijn voornamelijk het persoonlijk verzorgen van de andere persoon, zoals wassen en aankleden. Maar ook het bereiden van maaltijden, boodschappen doen en andere huishoudelijke taken. Dit kan een behoorlijke impact hebben als iemand daarnaast bijvoorbeeld nog werkt of een gezin heeft.

 

Vaak weten we niet dat iemand mantelzorg verleent en doet de mantelzorger dit omdat ze vinden dat dit “vanzelfsprekend” is. Eigenlijk is dit helemaal niet zo vanzelfsprekend. Elke mantelzorger is bijzonder! Doordat mantelzorgers hun zorgtaak vaak als normaal beschouwen, bestaat de kans dat ze soms te veel gaan doen. Ze kunnen daarom ook respijtzorg aanvragen. Er wordt dan een andere vrijwilliger of verzorger ingezet die (tijdelijk) de mantelzorg taken over kan nemen.

 

Om al deze mantelzorgers in het zonnetje te zetten, kunnen zij op 10 november 2018 op 200 plekken in Nederland bijeenkomen. Ook is het belangrijk dat we ze buiten deze dag vaker in het zonnetje zetten. Een klein gebaar zoals een bloemetje of kaartje kan al fijn zijn om waardering te krijgen voor alles wat zij doen.

 

Klik hier voor meer informatie over de activiteiten die er plaats vinden op 10 november.

 

 

diëtiste